Jurnalul unei mamici

Fişa şi carnetul gravidei

Posted on: 29 Martie, 2010

Pe zi ce trece sunt tot mai uimita (in sensul rau) de sistemul medical din Romania.

Dintr-o pura intamplare, fiind la spital la Dna Doctor Rotaru, am luat sa citesc o brosurica gratuita numita ceva gen „mama si bebe” sau „mama si bebelusul”. Acolo am citit, printre altele, ca la intrarea in maternitate in vederea nasterii, am nevoie de carnetul de sanatate si de fişa şi carnetul gravidei.

Neavand nici unul dintre aceste acte, m-am interesat mai adanc si iata ce am gasit la Urban Iulian:

Medicul de familie are obligaţia să se implice în urmărirea evoluţiei stării de sănătate a gravidei şi a fătului, ca şi medicul obstetrician-ginecolog. Mai precis, relaţia constantă dintre medic şi pacienta însărcinată, aflată pe listele sale, este întărită, începând din anul 2006, de existenţa unor instrumente care ajută la o supraveghere atentă din partea medicului de familie şi o posibilă evaluare, în orice moment, a stării de sănătate a viitoarei mame, cât şi un bilanţ al evoluţiei sarcinii, în timp. Fişa şi carnetul gravidei sunt două puncte de referinţă, luate în calcul atât de medicul de familie, de medicul obstetrician-ginecolog, cât şi de gravida însăşi. Fişa este întocmită şi se află la cabinetul medicului de familie, iar carnetul gravidei este dat acesteia, cu obligaţia de a-l purta la ea, permanent.

Say what?

Carnetul gravidei este un „act” pe care orice medic de familie are obligaţia să îl ia de la sediul Autorităţii de Sănătate Publică şi, prin intermediul căruia, să poarte o corespondenţă permanentă cu medicul obstetrician-ginecolog. […] Carnetul gravidei poate fi considerat, pe toată perioada sarcinii, la fel de important ca şi actul de identitate, astfel încât ASP continuă distribuirea acestora şi pe parcursul acestui an. Medicii de familie trebuie să se prezinte la sediul instituţiei, pentru a-l ridica, iar apoi să îl dea gravidelor aflate pe listele lor de pacienţi.

Asadar medicul de familie care se confrunta cu o femeie gravida aflata in listele lui are OBLIGATIILE :

[1] sa ridice Carnetul Gravidei de la Autoritatea de Sanatate Publice Judetetean
[2] sa il completeze periodic
[3] sa il inmaneze gravidei cu ocazia PRIMUL CONTROL MEDICAL
[4] sa poarte in permanenta corespondeta cu medicul obstretrician-ginecolog care o consulta pe gravida

Fiecare femeie insarcinata care va fi luata in evidenta va primi la primul control medical un carnet al gravidei. Acest carnet este un document medical la purtator si constituie un suport al informatiei atat pentru gravida, cat si pentru medicul de familie si cel specialist. Pentru o mai buna informare a mamei, carnetul prezinta reguli de igiena si de alimentatie in timpul sarcinii, situatiile in care medicul trebuie consultat, precum si modul in care trebuie ingrijit si hranit nou-nascutul. Carnetul gravidei, se distribuie incepand cu 2004, cand avea un tiraj de 220.000 de exemplare [ in 2007 nu s-au comunicat cifre privind numarul acestor carnete distribuite gravidelor in Romania ] si este distribuit personalului medical prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica si al Caselor de Asigurari.

De ce este important Carnetul Gravidei ?

[1] in acest fel se vor diagnostica mai usor complicatiile care cresc morbiditatea si mortalitatea materna
[2] va fi mai greu pentru medici sa ascunda cauzele decesului copiilor la nastere
[3] va fi imposibil medicilor sa gaseasca justificari in cazurile in care se nasc copii cu malformatii desi la ecografiile anterioare nasterii au inscris faptul ca copilul este sanatos si fara malformatii

Puteti citi mai multe aici
Eu… am ramas fara cuvinte …

Anunțuri

2 răspunsuri to "Fişa şi carnetul gravidei"

E adevarat ca exista si medici care nu-si dau interesul (din diverse motive),dar exista si viitoare mamici care sunt la fel de indiferente vis-a-vis de bunastarea bebelusului lor (dureros este ca sunt destule din clasa intelectuala).Considera ca este datoria celor din jur,in special a medicilor,ca totul sa decurga bine.Multe tragedii se intampla si datorita indiferentei lor.

Mi l-a dat dr. de fam., l-a completat cu regularitate dr.
ginecolog si…atat. La momentul internarii pt nastere nu mi l-a
cerut nimeni…desi, unei prietene i l-au solicitat, la alta
materninate ce-i drept.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ce citesc

Nastere, Bebelusi
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: