Jurnalul unei mamici

Ce este Dublu Test

Posted on: 22 Ianuarie, 2010

Deoarece am observat ca foarte multa lume este interesata de acest aspect, m-am gandit sa adun mai multe informatii.
Inainte de a discuta mai multe despre acest test, trebuie sa se stie ca are o valoare mai mult orientativa decat diagnostica.

„Dublu test” se mai numeste si „screening prenatal trimestrul I” si se foloseste pentru a obtine informatii despre sanatatea produsului de conceptie cat mai devreme in sarcina. El se efectueaza doar intre saptamanile de sarcina 11-13.

Ce este foarte important: dublul test contine 2 parti
1> ecografie
2> recoltare de sange
Pentru cele mai bune rezultate, cele 2 trebuiesc facute in aceeasi zi, maxim la 24 de ore diferenta (de pe o zi pe alta)

Dublul test include:
1- determinarea markerilor serici PAPP-A si free beta-HCG;
adica determinarea unor markeri biochimici fetali in sangele matern, care se modifica semnificativ in sarcinile in care fetusul are anumite anomalii congenitale (defect de tub neural, anencefalie,sindrom Down, etc)
proteina A plasmatica asociata sarcinii (PAPP-A) Este o metaloproteina care este utilizata in cadrul screeningului genetic prenatal si in studiul aterosclerozei. Un nivel scazut poate semnifica un risc de: retard de crestere intrauterina, prematuritate, preeclampsie, sindrom Down. De asemenea nivelul acestei proteine este crescut in sindrome coronariene acute.
beta gonadotropina corionica umana(beta-HCG) Hormon secretat, in principal, de catre placenta in timpul primelor luni de sarcina.
Sinonime: coriogonadotrofina, hormonul corionic gonadotrofic, gonadotrofina corionica umana, gonadotropina coriona umana.
2- calculul MoM (multiplu de mediana) pentru fiecare marker (se imparte valoarea obtinuta la mediana corespunzatoare varstei gestationale); (MoM: = Multiples of Median) Cu ajutorul computerului se calculeaza o asa numita valoare MOM, care raporteaza concentratia hormonala masurata la o valoare medie. Raportarea se face tinand cont de varsta si greutatea corporala a mamei, de existenta unor sarcini anterioare cu probleme, precum si de varsta gestationala a fatului in momentul recoltarii probei de sange.
3- corectarea MoM in functie de datele clinice materne (realizata de programul Prisca-versiunea 4); În România majoritatea triplu şi dublu testelor se interpretează folosind programul Prisca, dezvoltat de firma Typolog din Germania. Programul Prisca are o sensibilitate de aproximativ 60% şi o specificitate de 95%. Aceasta înseamnă că poate detecta 60% (6 din 10 cazuri) de sindrom Down. Specificitatea înseamnă că are 5% (5 din 100) rezultate fals pozitive.
4- riscul biochimic de sindrom Down la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri si a varstei materne la nastere); Sindromul Down (trisomie 21) reprezintă o afecţiune cromozomială (o afecţiune din naştere, care este prezentă la copil încă din momentul conceperii) cauzată de prezenţa unui cromozom 21 suplimentar. Toate persoanele cu Sindrom Down prezintă un anumit grad de dificultate de învăţare (retard mental). Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta şi este imposibil de apreciat în momentul naşterii cât de grav va fi.
5- riscul de trisomie 18 la nastere (calculat pe baza MoM corectat pentru fiecare din cei doi markeri si a varstei materne); Trisomia 18 este o boală cromozomială foarte gravă caracterizată printr-un sindrom plurimalformativ datorat prezenţei unui cromozom 18 suplimentar. Majoritatea embrionilor cu trisomie 18 sunt avortaţi spontan în primele două trimestre ale sarcinii. Boala a fost descrisă de către Edwards şi colaboratorii şi de aceea se întâlneşte şi sub denumirea de sindrom Edwards. Are multe simptome, le vedeti aici.
6- calculul MoM pentru translucenta nucala (in cazul in care medicul trimitator furnizeaza laboratorului marimea translucentei nucale si lungimea cranio-caudala – CRL, estimate ecografic); Translucenta nucala = Termen ecografic care se refera la un pliu cutanat de la nivelul cefei al fatului; aprecierea grosimii acestui pliu prin ecografie la gravida, este un factor predictiv pentru unele malformatii fetale, cum este sindromul Down. Sinonim : pliu nucal.
7- riscul combinat de sindrom Down (risc biochimic + translucenta nucala).

Costul unei analize dublu teste este de aproximativ
– analizele de sange pentru dublu test sunt 130 lei la Mediclass, 150 lei la Sanador
– Pretul ecografiei de sarcina trim I este 165 lei la Mediclass, 300 lei la Medsana

Surse:
informatiamedicala.ro
sarcina-nasterea.ro
polimed-targoviste.ro
bolirare.ro

Reclame

10 răspunsuri to "Ce este Dublu Test"

Pentru corectitudineea informatiilor vizitati site-ul celor care au ¨inventat¨ nuchal scan (sau screeningul de prim trim. ). Calitatea acestui screening (masurata in rata de detectie si rezultat fals pozitiv) este asigurata de calitatea echografiei (certificare si audit FMF) si calitatea determinarii biochimice (dublu test) de asemenea certificata de FMF (aparatura certificata: BRHAMS Kryptor, Delphia , si ROCHE).
http://www.fetalmedicine.com
Exista si un curs ptr. pacientele interesate in limba romana.

10 programe antivirus gratuite…

I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

buna ziua! ma intereseaza unde pot face acest dublu test,eu sunt din iasi.imi trebuie sa merg neaparat la doctorul ginecolog,care se ocupa de mine pe parcursul sarcinii,sau pot merge la un laborator sa cer sa mi se faca pur si simplu dublu test.va multumesc si astept cu interes un raspuns.

buna Carmen,
dublu test este o combinatie de teste. Unele de sange, o serie de intrebari si interpretarea de la doc tau ginecolog. In special, doc tau ginecolog iti va spne unde sa te duci sa faci acest test!

Am consultat 2 obstetricieni pana in clipa de fata – am 28 de ani si 10 saptamani de sarcina. Amandoi mi-au spus ca analizele de sange (papp-a si free beta-hcg) trebuie sa mi le fac dupa ce am implinit 9 saptamani – pana sa intru in saptamana a 10a, si abia dupa 2 saptamani se face ecografia! Sunt 2 dintre cei mai renumiti medici din Timisoara si mi-e greu sa cred ca amandoi mi-au spus prostii. Nu stiu ce profesie ai si de unde ai luat informatiile publicate aici dar cred ca multi viitori parinti ar putea fi indusi in eroare de ele.

ce se intapla daca nu am facut dublutest?
mai este triplutest relevant?

Sunt la a2a sarcina si am facut triplul test (fara dublu). Din cate am inteles de la doc meu, acestea sunt independente…

Adriana, sursele sunt mentionate in articol, plus ca se „pupa” cu ce mi-a zis si doctorul meu…

Adriana, sunt doua feluri de dublu test. Unul facut dupa metoda clasica (ecografie si recoltare sange in aceeasi zi, maxim la 24 de ore distanta) si dupa medota Nicolaide (sange la 9-10 sapt+6 zile si ecografie la 12-23 saptamani). Asa am primit si eu sa fac, dupa metoda Nicolaide.

Scuze, vroiam sa spun 12-13 saptamani la metoda Nicolaide.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Ce citesc

Nastere, Bebelusi
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: